Süti lánybúcsúra vagy legénybúcsúra

Egy téli lánybúcsú alkalmával elkészítheted ezt a mézeskalács különlegességet lánybúcsúdra, de legénybúcsúra is ideális.

Első körben készítsd el a tésztát, vágj ki szív alakokat, majd süsd ki mind!
A forma kivágásánál arra figyelj, hogy a szív alsó részét vágd le, hiszen erre nem lesz szükségünk a bugyik, és a melltartók elkészítéséhez!

Hozzávalók / 12 adag:
A tésztához:
60 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 2 kk szódabikarbóna, 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, ánizs), 2 db tojás, 2 ek margarin (puha), 20 dkg méz, 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)

A cukormázhoz:
12 dkg porcukor (átszitált), 1 db tojásfehérje, ételszínezék

Elkészítés:
A lisztet a porcukorral alaposan összekeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel (fűszerkeverékkel).
A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A tésztát gondosan kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen (leginkább hűtőszekrényben) érleljük.
A hűtőből kivett tésztát kb. négy részre vágjuk, majd részletekben nyújtjuk ki. Kiszúróformákkal szív alakokat vágunk ki. A figurákat egymástól biztonságos távolságra (különben összesülnek) vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 180 C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük.

A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor „szálat húz”. A mázat nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó sarkába apró lyukat vágunk. A vonalakat bátran és lendületesen rajzoljuk, a zacskót egyenletesen nyomjuk. A megírt süteményt legalább két órát hagyjuk száradni.

 

Süti lánybúcsúra vagy legénybúcsúra Süti lánybúcsúra vagy legénybúcsúra